Verovapaat matkakustannusten korvaukset 2025: Kaikki mitä täytyy tietää
Verovapaat matkakustannusten korvaukset 2025 kattavat työntekijän työmatkoista aiheutuneet kulut. Näihin kuuluvat muun muassa kilometrikorvaukset, kotimaan ja ulkomaat päivärahat, ateriakorvaukset, majoituskorvaukset, matkalippujen kustannukset, työvälineiden kuljetuskorvaukset ja työhön liittyvät vakuutukset.
Verovapaat matkakustannusten korvaukset – määritelmä
Verovapaat matkakustannusten korvaukset ovat korvauksia, jotka työnantaja voi korvata työntekijälle työmatkasta aiheutuneista kustannuksista. Näihin kuuluvat Palkansaajan ei tarvitse maksaa niistä tuloveroa. Verovapauden edellytyksenä on, että matka liittyy työhön ja tapahtuu tavanomaisen työskentelyalueen ulkopuolella.
Verottomien matkakorvausten maksaminen ei ole pakollista työnantajalle, ellei siihen velvoita työehtosopimus, työsopimus tai yrityksen omat käytännöt.
Verovapaita korvauksia ei tarvitse tilittää ennakonpidätyksen piiriin eikä niistä makseta työnantajan sivukuluja, kuten TyEL tai YEL-maksuja.
Myös yrittäjä voi maksaa itselleen verovapaita korvauksia työmatkoistaan.
Miten työmatka määritellään?
Työmatkaksi sanotaan matkaa, jonka palkansaaja tekee työtehtäviensä vuoksi erityiselle työntekemispaikalle varsinaisen työpaikkansa tai asuinpaikkansa ulkopuolelle. Matka kohdistuu vähintään 15 km päähän normaalista työpaikasta tai asuinpaikasta ja kestää ainakin 6 tuntia.
Työmatkan katsotaan alkavan työntekijän lähtiessä asunnoltaan tai varsinaiselta työpaikaltaan väliaikaiselle työntekemispaikalle ja päättyy, kun hän palaa takaisin jompaankumpaan näistä paikoista. Työmatkan voi tehdä omalla autolla tai julkisilla kulkuvälineillä.
Verohallinnon ja Suomen lainsäädännön mukaan työmatkaksi ei katsota asunnon ja varsinaisen työpaikan välisiä matkoja.
Verovapaat matkakustannusten korvaukset ovat
Työmatka kilometrikorvaus 2025
Kilometrikorvaus on oman auton tai muun kulkuneuvon käytöstä maksettava korvaus työmatkoilla. Tämä voi sisältää myös korotettuja korvauksia esimerkiksi perävaunun, raskaan tavaran tai matkustajien kuljettamisesta. Kilometrikorvausta voi saada, kun käyttää työmatkoihin omaa tai hallitsemaansa kulkuneuvoa, kuten autoa, moottoripyörää tai vaikka mönkijää. Korvaus voidaan maksaa myös perheenjäsenen tai ystävän autolla tehdyistä matkoista. Auto ei voi olla työnantajan tarjoama luontoisetu.
- Kilometrikorvaus 2025 on 59 senttiä kilometriltä ja lisäkorvaukset…
- 10 snt/km perävaunun vetämisestä
- 15 snt/km asuntovaunun vetämisestä
- 30 snt/km raskaan kuorman kuljettamisesta
- 4 snt/km koiran kuljettamisesta työtehtäviin liittyen
- 4 snt/km, jos matkustajia on mukana
Kilometrikorvaus on maksettavissa verovapaasti enintään 3 000 euron verran kalenterivuodessa yhdelle tulonsaajalle.
Kotimaan päiväraha 2025
Päiväraha on työnantajan maksama korvaus työntekijälle työmatkasta aiheutuvista ylimääräisistä elinkustannuksista, kuten ruokailusta. Päivärahaa voidaan maksaa, jos työmatka kestää yli 10 tuntia ja kun työmatka suuntautuu yli 15 kilometrin päähän varsinaisesta työpaikasta tai asunnosta.
- Kotimaan päiväraha 2025 on 53 euroa. (51 euroa v. 2024 )
“Jos työehtosopimuksessa on sovittu suuremmista päivärahoista kuin Verohallinnon asettamat rajat, vain Verohallinnon määrittelemä enimmäismäärä on verovapaa. Ylittävästä osasta työnantajan on hoidettava normaalit pidätykset ja maksut”
Osapäiväraha 2025
Osapäiväraha maksetaan, jos työmatka kestää yli 6 tuntia mutta alle 10 tuntia.
- Osapäiväraha 2025 on 24 euroa. (24 euroa vuonna 2024)
Ulkomaan päiväraha 2025
Ulkomaan päiväraha maksetaan ulkomaille suuntautuvista työmatkoista maakohtaisen verovapaan päivärahan mukaan. Päiväraha lasketaan matkavuorokausittain, ja rahan enimmäismäärä määräytyy sen maan mukaan, missä matkavuorokausi ulkomailla päättyy.
Ateriakorvaus 2025
Ateriakorvaus voidaan maksaa jos työmatka kestää vähintään 6 tuntia ja työntekijä ei voi saada tavanomaista ateriaa työpaikalla tai sen läheisyydessä. Ateriakorvausta voi saada silloin kun muu ateriaetu kuten lounasseteli ei ole käytössä työmatkalla. Jos työntekijälle maksetaan päiväraha, niin silloin ei ateriakorvausta makseta. Mutta jos työntekijä joutuu syömään kaksi kertaa tavanomaisen ruokailupaikkansa ulkopuolella, eikä päivärahoja makseta, ateriakorvauksen määrä on korkeampi, 26,50 euroa.
- Ateriakorvaus 2025 enintään 13,25 euroa. (12,75 euroa v.2024)
Majoituskorvaus
Majoituskorvaus on työnantajan maksama korvaus majoittumiskuluista työmatkan aikana. Korvaus voidaan maksaa laskua vastaan tai palkan yhteydessä.
Julkisen liikenteen lippujen korvaukset
Työnantaja voi korvata verovapaasti työmatkaan liittyvät matkalipput kuten lentokone-, juna-, laiva-, bussi- tai metroliput.
Taksikulujen korvaus
Taksimatkojen korvaaminen työmatkalla silloin, kun julkinen liikenne ei ole käytettävissä tai muuten soveltuva. Verovapaa, jos työnantaja maksaa ne suoraan.
Työvälineiden ja -materiaalien kuljetuskorvaukset
Korvaus kuljetuksista, jotka liittyvät työn kannalta välttämättömien työvälineiden tai materiaalien kuljettamiseen työmatkan aikana.
Matkustajavakuutukset
Korvaus vakuutuksista, jotka työnantaja on järjestänyt työntekijän matkalle, jos vakuutus liittyy nimenomaan työmatkaan.
Nämä kaikki korvaukset ovat verovapaita tiettyjen ehtojen ja enimmäismäärien puitteissa, joita Verohallinto vuosittain määrittää. Verohallinnon sivu, jossa käsitellään päivärahoja ja kilometrikorvauksia: Verovapaat matkakustannusten korvaukset vero.fi sekä täältä: Valtion matkustussääntö 2024.
Kenelle verovapaat matkakustannusten korvaukset voidaan maksaa?
Verovapaita matkakustannusten korvauksia voidaan maksaa palkansaajalle sekä osakeyhtiön ja kommandiittiyhtiön yrittäjälle.
Toiminimiyrittäjä ei voi maksaa itselleen verovapaita matkakorvauksia, koska yrittäjä ja yritys ovat sama oikeushenkilö. Toiminimiyrittäjä voi kuitenkin vähentää matkakuluja verotuksessa todellisten kustannusten perusteella.
Ns. kevytyrittäjä voi matkakulut ilmoittaa vähennyksinä omassa verotuksessaan.
Miten työntekijä hakee matkakustannusten korvauksia?
Verovapaat matkakustannusten korvaukset haetaan työnantajalta, ja ne maksetaan suoraan työntekijälle, jos tietyt ehdot täyttyvät. Työntekijä ilmoittaa matkat ja niiden kustannukset työnantajalle, esittäen niistä tositteet ja kuitit. Toisin sanoen hän tekee matka- ja kululaskun ja antaa sen työnantajalle.
Mitä ovat matkalasku ja kululasku?
Matkalasku
Matkalasku on selvitys työmatkasta, joka sisältää tiedot matkustamisesta, kuten kohteen, matkareitin, kuljetusvälineen (esim. auton rekisterinumero) sekä matkan ajankohdan ja keston. Matkalasku on tarkoitettu korvaamaan työmatkasta syntyneet kustannukset, kuten kilometrikorvaukset tai päivärahat.
Matkalasku tulee sisältää seuraavat tärkeät tiedot matkasta:
- matkustajan nimen
- matkan kohteen
- tarkoituksen
- matkan alkamis- ja päättymisajan
- reitin
- käytetyn kulkuneuvon, esimerkiksi auton rekisterinumeron.
- kuitit itse maksetuista kuluista.
Matkalaskun voi tehdä joko sähköisesti tai paperimuodossa. Helpointa on käyttää sähköistä matkalaskuohjelmaa, joka laskee automaattisesti kilometrit ja korvaussummat. Jotkin työnantajat tarjoavat valmiin matkalaskulomakkeen käyttöösi.
Erityisaloilla, kuten rakennus- ja maanrakennusalalla, matkakustannusten korvauksiin sovelletaan erityisiä säännöksiä, jotka löytyvät Verohallinnon ohjeista.
Kululasku
Kululasku sen sijaan kattaa työmatkan aikana tai työtehtävien vuoksi syntyneet kustannukset, joita työntekijä on itse maksanut, esimerkiksi hotelliyöt, pysäköintikulut tai muut matkakulut. Kululaskun pitää sisältää kuitit näistä menoista ja voi olla osa matkalaskua, jos kyseessä on työmatka.
Työnantaja käsittelee matka- ja kululaskun, ja hyväksytyt kulut maksetaan työntekijälle verovapaasti, jos ne täyttävät Verohallinnon määrittelemät ehdot.
Miten yritys maksaa verovapaat matkustannusten korvaukset työntekijälle?
Verovapaat matkakustannusten korvaukset, kuten päivärahat ja kilometrikorvaukset, eivät sisällä TyEL- (yrittäjältä YEL) tai muita työnantajan sivukuluja, koska ne eivät ole osa työntekijän tai yrittäjän veronalaista tuloa.
Työnantajan maksamat verovapaat matkakorvaukset ovat yritykselle vähennyskelpoisia kuluja, mikä tarkoittaa, että ne pienentävät yrityksen verotettavaa tulosta. Tämä vähentää suoraan yrityksen maksaman yhteisöveron määrää, koska vero lasketaan pienemmän verotettavan tuloksen perusteella.
Työnantaja ilmoittaa maksetut korvaukset tulorekisteriin viiden päivän sisällä maksupäivästä, vaikka varsinaista palkkaa ei maksettaisi samalla kertaa.
Miten verottomat matkakorvaukset käsitellään erityisaloilla?
Erityisalan työntekijöiden matkakustannusten korvauksia koskeva sääntely poikkeaa yleisestä työmatkaa koskevasta sääntelystä. Tuloverolaissa (1535/1992, TVL) erityisalaa koskeva työmatkan käsite on muita aloja laajempi, kun työmatkana pidetään myös päivittäistä asunnon ja erityisen työntekemispaikan välistä matkaa. Toisaalta erityisalan työntekijöille päivittäisiltä työmatkoilta verovapaasti maksettavat matkakustannusten korvaukset ja vähennysoikeus ovat muita aloja rajoitetummat.
Erityisalan säännöksiä sovelletaan vain työntekijän päivittäisiin matkoihin ja vain niihin työntekijöihin, joilla ei ole varsinaista työpaikkaa. Jos erityisalan työntekijällä on varsinainen työpaikka tai hän yöpyy työmatkalla, häneen sovelletaan yleisiä työmatkaa koskevia säännöksiä.
Lue lisää verottajan sivulta erityisalojen matkakorvauksista
Mitä verottomia matkakorvauksia yrittäjä voi maksaa itselleen?
Osakeyhtiön ja kommandiittiyhtiön yrittäjä voi maksaa itselleen verovapaita korvauksia työmatkoista, esim päivärahoja ja kilometrikorvauksia, aivan kuten palkansaaja. Tämä on mahdollista, koska yritys on erillinen oikeushenkilö, ja yrittäjä on työntekijän asemassa suhteessa yhtiöön. Yrittäjä tekee matkalaskun yritykselle, ja tämä lasku merkitään yrityksen kirjanpitoon. Yrittäjälle maksetut matkakorvaukset ovat osakeyhtiölle vähennyskelpoisia kuluja, mikä tarkoittaa, että ne pienentävät yhtiön verotettavaa tulosta.
Toiminimiyrittäjä sen sijaan ei voi maksaa itselleen verovapaita työmatkakorvauksia, koska toiminimi ei ole erillinen oikeushenkilö. Toiminimiyrittäjä voi kuitenkin vähentää työmatkasta aiheutuneita kuluja verotuksessa.
Kevytyrittäjä, joka toimii laskutuspalvelun kautta, voi vähentää tiettyjä kuluja verotuksessa kuten matka- ja työvälinekuluja. Kevytyrittäjyys ei ole lainsäädännössä määritelty yrittäjyydeksi.
Työntekijä! Muista aina tarkastaa palkkalaskelmasta matkakorvaukset
Jokaisen työntekijän on syytä tarkistaa palkkalaskelma kuukausittain, etenkin siinä tapauksessa, jos tekee paljon työmatkoja. Tällöin on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että kulu- ja matkakorvaukset sekä mahdolliset päivärahat on maksettu oikein.
Yrittäjä! Tarvitsetko apua palkkalaskentaan?
Tarjoamme kattavat palkanlaskentapalvelut, jotka auttavat yrityksiä hallitsemaan työntekijöiden palkkojen laskennan vaivattomasti ja tarkasti. Palkanlaskentapalveluihimme kuuluvat muun muassa ateriakorvausten, kilometrikorvausten ja päivärahojen laskenta verottajan asettamien ehtojen mukaisesti. Huolehdimme siitä, että kaikki lakisääteiset vähennykset ja korvaukset käsitellään oikein ja ajallaan. Näin varmistamme, että yrityksesi palkkahallinto toimii tehokkaasti ja työntekijät saavat ansionsa oikea-aikaisesti. Ota yhteyttä ja jätä palkanlaskennan monimutkaiset yksityiskohdat meidän huoleksemme!
Usein kysyttyä
Onko työnantajan maksettava verottomat työmatkakorvaukset?
Verottomia työmatkakorvauksia ei ole pakko maksaa. Maksaminen perustuu yrityksen käytäntöihin tai työsopimukseen. Työnantaja voi maksaa esimerkiksi päivärahoja ja kilometrikorvauksia verovapaasti, mutta niiden maksaminen ei ole lakisääteinen velvollisuus.
Mitä tarkoittaa työmatkaetu?
Työmatkaetu on työnantajan tarjoama luontoisetu, joka kattaa julkisen liikenteen liput työntekijän kodin ja työpaikan välisiin matkoihin. Työmatkaetu on veroton 3 400 euroon asti vuodessa ja vähentää työmatkakuluja.
Mitä tarkoittaa matkakuluvähennys?
Matkakuluvähennys tarkoittaa, että työntekijä voi vähentää verotuksessaan kodin ja varsinaisen työpaikan väliset matkakustannukset jos yhdensuuntainen kävelymatka työpaikalle on vähintään kolme kilometriä ja kustannukset ylittävät tietyn omavastuurajan.
Vuonna 2025 omavastuuosuus on 900 euroa vuodessa. Vuonna 2024 omavastuuosuus oli niin ikään 900 euroa vuodessa. Matkakuluvähennys lasketaan vain ja vähennystä voi saada vain ylimenevältä osalta.
Matkakulut lasketaan edullisimman kulkuneuvon, kuten julkisen liikenteen, perusteella. Jos julkista liikennettä ei ole käytettävissä, voidaan vähentää oman auton käytöstä aiheutuneet kustannukset 30 senttiä per kilometri vuonna 2024. Vähennyksen enimmäismäärä on 7000 euroa vuodessa.
Matkakuluvähennys tehdään ansiotuloista, ei suoraan veroista. Tämä vähentää verotettavien tulojen määrää, mikä puolestaan pienentää lopullista ansiotuloveroa, jota henkilön täytyy maksaa.
Verovähennystä voi hakea veroilmoituksessa joko automaattisesti esitäytetyn ilmoituksen avulla tai tekemällä lisäyksiä, jos esimerkiksi työmatkat ovat pidentyneet.
Lisätietoa löydät Verohallinnon sivuilta: Verohallinto – Matkakuluvähennys.